четвъртък, 7 май 2015 г.

Прогноза за 07.05.15


Важи за периода от 09:00 на 07.05.15 до 00:00 на 08.05.15

...Риск "Среден" се поставя главно за гръмотевична дейност, силен дъжд, поривист вятър, градушка/едра градушка...

...Риск "Нисък" се поставя главно за гръмотевична дейност, дъжд/силен дъжд, градушка...

...Риск "Незначителен" се поставя главно за гръмотевична дейност, дъжд...

...Подробности...
След сериозната конвективна дейност в изминалите два дни (вторник-сряда 05.05-06.05) от Северозападна до Централна Европа, рунд 3 изглежда ще бъде концентиран в Югоизточна Европа. Анормално горещото време и хладният океански въздух, спускащ се от северозапад, ще отключи условия за развитие на гръмотевични бури, някои от тях силни, включително и в България.

На места процесите ще започнат още преди обед (главно районите в риск "Незначителен"), но всичко основно ще се случва от следобедните часове до края (поне) на срока на прогнозата в двете по-високи зони на риск.

GFS очаква много нестабилна атмосфера, като бурите, които успеят да се образуват, ще носят риск от силни пориви при преминаването си и градушка на места с диаметър около и над 2.5 см. За това ще помогне и до 10-20 м/с вятърен срез в слоя 0-6 км. През голяма част от периода бурите може би ще бъдат слети в групи, на места ще има условия за по-значителни извалявания за сравнително кратки срокове.

Процесите ще започнат да затихват от запад, но ще останат активни през вечерните/нощните часове на четвъртък 07.05/петък 08.05 в части от Централна и Източна България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар