вторник, 9 май 2017 г.

Прогноза за 09.05.17


Важи за периода от 12:00 часа на 09.05.17 до 21:00 часа на 09.05.17

... Риск "Нисък" се поставя главно за гръмотевична дейност, интензивен дъжд, дребнозърнеста градушка ...

... Подробности ...
Във височина - дълговълнова долина ще смъква студен въздух от северните ширини към Централна и Южна Европа. Пренос на по-топли и влажни въздушни маси към крайните югоизточни части на континента; акцент и върху преминаващ от Егейско към Черно море циклон - именно в тази част на Европа ще се случва всичко най-интересно в днешния ден.

България. Зоната на сходимост и високите прогностични стойности на водата за изваляване (в стълб до височина 300 хПа) насочват вниманието към тези райони, оградени с риск "Нисък". Също така 10-20 м/с вятърен срез (0-6 км) ще даде допълнителен импулс в обстановката. На места в риск "Нисък" - интензивни извалявания, гръмотевична дейност, предимно дребнозърнеста градушка. Към вечерните часове/приближаване към нощта - на места обстановката ще губи от конвективния си характер.

Извън риск "Нисък" - микс от процеси с конвективен и неконвективен характер, особено към ранните вечерни часове/приближаване на полунощ. Това и очакваната слаба неустойчивост е решение за непоставянето на допълнителна зона с риск "Незначителен". Все пак - на места извън риск "Нисък" - дъжд и слаба гръмотевична дейност може да се очакват. Има вероятност процеси откъм Македония и особено откъм Румъния да засегнат някои югозападни и северни райони на България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар