петък, 18 февруари 2011 г.

Първи бури над Западните Балкани - 17/18.02.11

Докато при нас се редуват дъждове със снегове и чакаме ново застудяване, над Западните Балкани вече имаше първи гръмотевични бури. Докато преглеждах тази нощ сателитните източници, случайно забелязах конвективната активност по бреговете на Адриатическо море. Една буря веднага се наби на очи, видимо отличаваща се по интезитет и компактност от всички наоколо. Нея съм я отбелязал с кръгче по различните карти и снимки.

Геопотенциална долина в Средиземно море определено раздвижи насъбралата се енергия там и конвективни процеси имаше (и ще има) на много места в региона.

Въпреки късните часове, от картата долу се виждат не лошите стойности на нестабилността, изразени, чрез Thompson Index (цветните зони) и Lifted Index (оградените с отрицателни стойности места).

Вярно, очакваните ветрове на 500hPa и 700hPa не изглеждат впечатляващи (в случая показвам само картата за ветровете на 500hPa). Това ни подсказва, че коментираната буря едва ли е изпъквала с бурни пориви на вятъра. Самите стойности обаче, заедно с температурата на 500hPa (втората карта), са били достатъчни за доброто развитие на конвективното явление.

Нека погледнем и прогностичната карта за температурата на оросяване, която добре показва, че към момента добрите условия за гръмотевични бури са концентрирани над водната повърхност или по крайбрежните зони. Навътре в сушата, поне към този час на денонощието, условията са все още зимни.

Следващите карти вече показват реалните данни по времето на бурята. Първата е за конвекцията в района, втората - за гръмотевичната активност, а последната - за конвективния валеж. И трите са добър източник, от който можем да отбележим добрата интензивност.

В заключение мисля, че анализираната буря се е отличавала главно със силен конвективен валеж и гръмотевици.

Няма коментари:

Публикуване на коментар