сряда, 16 февруари 2011 г.

Призрачните явления в атмосферата

Високоатмосферните разряди са сравнително редки феномени. Наблюдават се при силни гръмотевични бури, придружени от интензивна градушка и гръмотевична дейност. Делят ги на три вида: спрайтове, елфи и сини джетове. Възникването им все още не е напълно изяснено, но се смята, че е пряко свързано с обикновените светкавици и по-точно с положителните такива (облак-земя). Малък процент от положителните светкавици- по-малко от 10%- са способни да генерират такива разряди, следователно най-големи шансове за регистрирането им е бурята да бъде суперклетъчна.
Както се вижда от диаграмата сините джетове се появяват непосредствено над горния край на гръмотевичният облак. Спрайтовете се образуват във високата атмосфера- 50-80 км., а елфите удрят тавана на мезосферата на височина около 100 км.


Спрайтовете и сините джетове могат да се наблюдават с просто око при подходящи условия- ясно небе, добра прозрачност на въздуха, също така бурята трябва да се намира на оптималното разстояние 50-100 км. от наблюдателя. Шансът за улавяне на някой от феномените на дигитална камера или фотоапарат е доста по-голям, отколкото само с наблюдение. По правило за целта се използват високоскоростни светлочувствителни камери, но заснемането може да стане и с фотоапарат, настроен на дълга експозиция.


Няма коментари:

Публикуване на коментар