вторник, 8 март 2011 г.

Торнадо взе жертва в Рейни, Луизиана - 05.03.11

Черен бе 5-ти март за градчето Рейни в щата Луизиана, САЩ. Торнадо рани най-малко 11 души, а една млада майка на 21 години намери своята смърт. Жената е защитила своите деца от срутилия се покрив на къщата им, като е жертвала самата себе си.
За да видим, какви са били условията в този ден, използвам данните от метео балона.

Отделям по-сериозно внимание на показанията на три от най-важните параметри - CAPE, SRH и вятърния срез. CAPE e ограден с червено, а SRH и среза - със синьо.
Вижда се, че стойностите на CAPE са доста добри, както тези в приземния слой, така и тези на калкулирания в слоя 990hPa - 300hPa (MUCAPE). Т.е., образно казано, откъм гориво, тази буря е била доста добре.
Нека видим, дали е имало и достатъчно мощ, за да може това гориво да бъде използвано. Затова се прехвърляме към стойностите, оградени в синьо. Лично на мен, в този случай, те са ми по-интересни, заради почти минимума на SRH в слоя 0-3км (0-1км си изглежда окей) и с не толкова високите стойности на вятърния срез в слоевете 0-1км, 0-3км и 0-6км. С тези показатели, двата параметъра са успели да предизвикат ротация в бурята и съответно - торнадо.
Друго интересно, което може да се отбележи от сондажа е, височината на бурята. В лявата половина на графиката се вижда, че бурята е успяла да израстне до малко под 12км височина. Забележете мястото, където кафявата пунктирана линия се пресича с дебелата червена линия в горната й част - там някъде трябва да се е намирала и наковалнята на бурята.
Торнадато, показано от велосити радара:

Снимки от пострадалото градче:

Видео репораж:

Няма коментари:

Публикуване на коментар