понеделник, 7 март 2011 г.

Петнист валеж в региона

Може би сте чували често за "петнист валеж". Радарното изображение от днес на обед ви показва точно това.

Погледнете и сателитната снимка и ще видите причината за него - огромна площ от разпокъсана облачност, преобладаваща от клас Cumulus (Cu). Тези облаци винаги индикират за някаква нестабилност, а валежите тук ще са краткотрайни с временно усилване на вятъра.

От последните две прогностични карти се вижда и достатъчната влага във атмосферата, както и минимални количества вода за изваляване в слоя от земната повърхност до 300hPa.

4 коментара:

  1. Анонимен7/3/11 22:31

    Здравейте.Преглеждам блога ви редовно и намирам винаги интересна информация,за което ви поздравявам.Ако може да дам една малка препоръка - да отворите един раздел за въпроси защото съм сигурен че доста от читателите ви имат какво да попитат.И сега един бърз въпрос- ще свърши ли тази зима най-накрая след това захлаждане или ще има още сняг?Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей!
    Препоръката ти е на място и ще помислим върху нея за това, как може да бъде осъществена. До тогава се чувствайте свободни да питате, каквото ви интересува под различните публикации в блога.
    Колкото за края на зимата, вече на всякъде се тръби, че още този уикенд ще усетим пролета. Това ще е така, но после се очертава ново захлаждане. Като цяло, към момента не се вижда период, от който да кажем, че вече твърдо идва пролетта и зимата си е отишла. От днешна гледна точка, направата на подобна прогноза, е твърде рисковано.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте,
    Имам въпрос относно радарната карта на валежите на Румъния, която пускате в тази тема, откъде е? И имате ли идея какво се случва с радара на българската служба за борба с градушките? Защо го спряха есента и така и не го пуснаха повече? Беше изключително полезен за проследяване на валежите.. сега пак сме оставени 'на сухо' и не знаем къде точно вали сняг..

    ОтговорИзтриване
  4. Въпросът с радарите е болна тема. Аз лично няколко пъти съм разговарял с агенцията и последният път беше точно за това, за което и ти питаш. От там ми казаха, че радарите временно са спрени, поради финансови причини. Пак поради същите причини, радарите се обновяват само на един час. Казаха ми, че може и да помислят да се обновяват поне на половин час, но ще видим първо, дали въобще ще тръгнат отново в интернет пространството.

    ОтговорИзтриване