четвъртък, 2 юни 2011 г.

Риск от гръмотевични бури за 03.06.11


Важи за периода от 03.06.11 06GMT до 04.06.11 06GMT

Риск "Нисък" се поставя за ЦЗ България, ЦЮ България и ЦС България главно за гръмотевична дейност, по-обилен конвективен валеж и дребна градушка.

Риск "Нисък" се поставя за ЮЗ България главно за гръмотевична дейност, по-обилен конвективен валеж и дребна градушка.

Риск "Незначителен" се поставя за цялата територия на България, с изключение на части от ЮИ България, главно за гръмотевична дейност и конвективен валеж.


Гепотенциална висока област ще покрива почти цялата територия на Европа, с изключение на крайните С и Ю части на континента; геопотенциална longwave долина ще се намира над Ю райони на Европа; при земята... област на ниско налягане ще заема място около З брегове на Черно море; приземна долина се прогнозира за Ц и И райони на Балканския о-ов, включително и България... всичко това ще помогне за реализиране на нестабилността, която се очаква да се събере в обедните и следобедни часове.
Слаб джет в средните слоеве ще има над крайните И райони на страната, главно преди и около обедните часове; също така... пак там и тогава около 125-150m2/s2 SREH 0-3km ще динамизират слабата все още нестабилност... няма изгледи за сериозни гръмотевични бури за тези райони.
Останалата част на България отново ще бъде лишена от динамика/вятърен срез/SREH... предвид това, конвергенцията на влага и количествата вода за изваляване, не са изключени по-обилни локални извалявания.
До 700J MLCAPE и над 1000J SBCAPE в зоните с риск "Нисък" ще дадат условия за вертикален добър растеж на бурите, като валежът от градушка не бива да бъде изключван.

Няма коментари:

Публикуване на коментар