понеделник, 6 юни 2011 г.

Риск от гръмотевични бури за 07.06.11


Важи за периода от 07.06.11 06GMT до 08.06.11 06GMT

Риск "Нисък" се поставя за З България и части от ЦС България главно за гръмотевична дейност, конвективен валеж и дребна градушка.

Риск "Незначителен" се поставя за З България и Ц България главно за гръмотевична дейност и конвективен валеж.


Обширна геопотенциална долина ще заема З и Ц части на Европа; при земята... област на ниско налягане ще бъде позиционирана около Италия, в района на Лигурско и Тиренско море... приземни долини се прогнозират от района на Лигурско море до Йонийско море... всичко това ще повиши потенциала за конвективна дейност над З части на Балканския п-ов, включително и в З райони на България.
Обстановка утре се очаква отново да бъде динамизирана, като стойностите на вятърния срез за дълбок слой ще варират между 10-12.5m/s... това ще повиши потенциала на буреносните системи... с наличието на конвергенция на влага, отново ще има вероятности за локални обилни валежи в зоната с риск "Нисък".
Дневната топлина ще генерира на места до около 1400J SBCAPE... градушката в зоната с риск "Нисък" е твърде възможна.
Важно за отбелязване е, че през утрешния ден преди процесите да започнат да се развиват, ще трябва да преодолеят по-устойчив CAP. Това е възможно да се отрази на стартирането/забавянето на конвективните процеси в някои райони.

3 коментара:

  1. Искам хубаво време! Искам на море :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ами Черноморието и сега си е окей :)
    Нека има малко динамика в атмосферата, че иначе е голяма скука.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен7/6/11 13:00

    И аз искам динамика и то всеки ден :)))))

    ОтговорИзтриване