събота, 30 април 2011 г.

Риск от гръмотевични бури за 01.05.11



Важи за периода от 01.05.11 06GMT до 02.05.11 06GMT

Риск "Незначителен" се поставя за ЮЗ, ЦС и ЮИ България главно за гръмотевична дейност и конвективен валеж.

Утре около обяд ще се генерира известна нестабилност, освобождавайки около 500 MLCAPE и до 250 ICAPE. Добри ще бъдат стойностите на PLD, Thompson индекса, влажността също ще е налична. Ще се формират единични гръмотевични клетки, като най-много извалявания се очакват в Рило-Родопската област и по протежението на Стара планина. С напредването на деня е много вероятно тези клетки да се слеят в обща облачна маса с намаляваща валежна и гръмотевична активност. Поради липса на ветрове на различните височини се изключва строга организация и голям интензитет на бурите.

Риск от гръмотевични бури за 30.04.11


Важи за периода от 30.04.11 06GMT до 01.05.11 06GMT

Риск "Незначителен" се поставя за СЗ България, ЦЗ България, ЦЮ България, ЮИ България, ЦИ България, ЦС България главно за гръмотевична дейност и конвективен валеж.

Слаба нестабилност ще се появи днес в почти цяла България, като особено концентрирана ще бъде над И райони. Около 400-500J SBCAPE ще дадат старт на конвективните процеси. С присъствието на 0-6км срез до 15м/сек, малки стойности на MLCAPE, липса на сериозна конвергенция; липса на силни ветрове в ниските, средните и високи нива, се ограничава много развитието за нещо сериозно и организирано.

четвъртък, 28 април 2011 г.

Алабама: Ужасът в цифри и снимки

След публикацията ми от по-рано днес, зловещите новини за Super Tornado Outbreak-а от 27.04.11 продължават. 164 торнада са отчетени поне към момента, като тази цифра може да притърпи нова промяна. За съжаление, тъжната статистика на смъртните случаи нарасна до най-малко 247 човека, като много неприятен е фактът, че има вероятност да бъде подобрен и отрицателният рекорд за човешки жертви от 1974-та година. Тогава, на 3.04., вследствие на екстремното време, смъртта си намериха 310 души.
Най-пострадалият щат е Алабама, а най-пострадалият град е Тускалууза, който се намира именно там. Според свидетели, градът не може да бъде разпознат от щетите, които са му нанесени от огромното торнадо. Местната община съобщава за 36 жертви и около 600 ранени. Тези цифри също ще търпят промени. Общата бройка на загиналите от щата Алабама е 162.
Тепърва ще се обработват данните, за да се определи от коя степен е било торнадото. Към момента има спекулации, че е било или от F4, или от F5.
И накрая, представям ви ужаса от Тускалууза в снимки. Коментарът е излишен.



Историята в САЩ е пренаписана

27.04.2011 ще остане паметна дата с това, че неофициално вече е подобрен рекорда от най-много торнада за един ден. Най-вероятно срещу тази дата ще бъде записано определението Super Tornado Outbreak с тези 158 торнада до момента. Предишният рекорд беше през април, 1974-та, когато има регистрирани 148 торнада. За съжаление тези рекорди вървят ръка за ръка и с мрачната статистика на човешките жертви. На 27.04.2011 смъртта, вследствие на екстремния метео ден, намериха над 85 човека, като поне 61 от жертвите са от най-пострадалия щат Алабама.
Със следващите радарни снимки ще се опитам да ви покажа момент от екшъна в този фатален за южните райони ден. На тези изображения се вижда основната буреносна зона с породените или тепърва зараждащите се торнада в нея. Страхотна динамика!

Радарно изображение на страхотна суперклетка с торнадо в класическата hook-echo форма. Мястото е Алабама.

Снимка на торнадо над град Тускалууза, Алабама.

И накрая следва любителско видео от огромно торнадо с диаметър 2.4км! Мястото отново е Алабама.


Определено е писано този април да влезе в метео историята на САЩ. Докато над Европа е сравнително спокойно, този месец може да се окаже най-екстремния за Щатите, откакто се води статистика. До момента има регистирани над 700 торнада, като с това тотално се бие предишния рекорд от април, 74-та, когато имаше регистрирани 267 торнада.

Статистиката за 27.04.11 ще се попълва още малко време, като твърде е вероятно данните за броя на торнадата и жертвите да продължи да расте. Следете бъдещите промени в блога, за да научите окончателните данни за този исторически ден.

събота, 23 април 2011 г.

Събужда ли се Атлантика за новия сезон?


Повече от месец преди началото на сезона на ураганите в Атлантика, интересна депресия/тропическа буря се наблюдава между Бермуда и Пуерто Рико. За момента метеоролозите избягват да я кръстят, макар че бурята изглежда добре организирана, с хубаво ядро и скорост на ветровете над 60км/ч. 91L държи ЗЮЗ посока и изглежда, че поне за момента се е насочила към северните брегове на Куба. Анализите показват температура на водата над 22 градуса, като в Карибския байсен достигат и до 28 градуса.

сряда, 20 април 2011 г.

"Прашен дявол" в Европа - 17-19.04.11

Интересното явление "прашен дявол" бе наблюдавано тези дни в Централна и Западна Европа. Снимките са от Австрия, а видеото е заснето в Унгария.
Австрия:

Унгария:

На практика, "прашния дявол" може да бъде наблюдаван навсякъде, където има възможност за силно нагряване на сравнително равна част от земната повърхност, в райони с почти никаква или минимална влажност на въздуха.

неделя, 17 април 2011 г.

243 торнада! Тридневен Tornado Outbreak в САЩ

От началото на април амтосферата над САЩ буквално ври и кипи. В три поредни дни - четвъртък, петък и събота, бяха регистрирани 243 репорта за торнадо(!), като всичко това беше допълнено от 355 репорта за градушка. Интересен момент представлява фактът, че тази три дневна обстановка беше най-слаба точно в Алеята на торнадата, а се засили в по-нетипични за тези явления райони - Мисисипи, Алабама, Северна Каролина. За последния щат вчера беше прогнозиран риск "HIGH" (най-висока степен) за екстремно време, като именно там има и най-много човешки жертви - 24. Общата бройка на тъжната статистика към момента е 39.
Това, което забелязахме от нашия блог за тези три дни, бяха невероятните буреносни линии, състоящи се от наредени една до друга суперклетки.
14.04.11 Радарно изображение от Оклахома:

15.04.11 Радарно изображение от Мисисипи. Бурята, която виждате ЮИ от Джаксън (в центъра), породи торнадо, което причини множество разрушения в западната част на града.

16.04.11 Радарно изображение от Северна Каролина. В горния й край (град Бенсън) виждате суперклетка в класическата hook-echo форма с торнадо, което току-що е минало през градчето Дън, оставяйки отново множество разрушения.

А сега ви предоставям снимки от видео преследването на тази буря от чейзъра Крис Страхън. Той е успя да улови торнадото малко преди град Бенсън.


Днес ще е спокоен ден в щатите, но бърз поглед към прогностичните карти показва нови условия за екстремно време във вторник:

четвъртък, 14 април 2011 г.

Торнадо в Мепълтън, Айова - 09.04.11

Представям ви видео на известния чейзър Анди Габриелсон от красиво торнадо в щата Айова. След видеото ще видите снимка на градушка, паднала същия ден в щатовете Северна и Южна Каролина, както и данни за обстановката.
Видео:

Снимка:

Данни за обстановката:

вторник, 12 април 2011 г.

Риск от гръмотевични бури за 13.04.11


Важи за периода от 13.04.11 06GMT до 14.04.11 06GMT

Риск "Нисък" се поставя за И България главно за гръмотевична дейност, конвективен валеж и дребна градушка.

Риск "Незначителен" се поставя за И България и Ю България главно за гръмотевична дейност и конвективен валеж.

Геопотенциална долина и плитка област на ниско налягане при земята ще отключат условия за конвективни процеси утре.
С южния приземен поток, конвергенцията на влага в Ю и И райони, очаквам точно по тези места възникването на гръмотевични бури. В И България GFS прогнозира 200-300J MLCAPE, съчетан с до около 20м/сек вятърен срез и до около 150m2/s2 SREH в слоя 0-3км. Това ще доведе до образуването на не много високи бури, от които е възможно локално да падне дребна градушка.
За останалите райони в отбелязаната зона, водещите явления ще бъдат гръмотевичната дейност и конвективните валежи.

понеделник, 11 април 2011 г.

Първи по-сериозни бури след 20-ти април?

Все така актуален остава въпросът за първите по-сериозни пролетни бури. От няколко дни обновленията на GFS загатват за динамизиране на времето в Европа и Балканите около 20-ти април. Някъде след тази дата очаквам и първите по-сериозни конвективни процеси за България.
Долу виждате две карти за полетата на 500hPa. Мощна долина ще се образува в Източния Атлантик, като с движението й и на изток свързвам моята прогноза. На втората карта очаквам евентуалните конвективни процеси да бъдат вече на Балканите и в частност - България.

Разбира се, до тогава има време за всякакви промени. Ако тенденциите се запазят и обстановката продължи да се развива, тя ще бъде отразена в блога.

петък, 8 април 2011 г.

4.04.2011 - денят, който влезе в историята на САЩ

4.04.2011 беше паметен ден за метеорологичната история на САЩ. Съчетанието на подходящите условия, доведе до tornado outbreak (така американците обозначават интензивни обстановки с голям брой гръмотевични бури и торнада). Забележете репорт-картата на SPC към NOAA:

- 63 торнада;
- 1291 данни за силен вятър, от които 6 са за вятър със скорост над 115км/ч;
- 90 репорта за градушка, от които 1 за градушка над 5см в диаметър;
или общо 1444 докладвани случая на екстремно време!

А, че случайни неща няма и в метеорологията, го доказва това, че почти на същата дата - 3.04., но през 1974 година, метеослужбата на САЩ записва и рекордния до момента tornado outbreak, наречен Super Outbreak. Преди 37 години са отчетени 148 торнада в 13 щата! Самата обстановка е продължила около 18 часа, като в нея е отчетено и торнадо от степен F5. Тази буреносна активност е нанесла щети на стойност 3.5млрд долара, а фаталните случаи са между 315 и 330.

Да се върнем към обстановката от 4.04.2011. Показвам ви карта и за гръмотевичната активност. За период от 12 часа са отчетени повече от 343 000 гръмотевици!

вторник, 5 април 2011 г.

Над 1500л/м2 валеж в Тайланд

1542л/м2 дъжд бяха сумирани за месец март в една от метеостанциите в Тайланд. Обилните валежи в азиатската държава взеха над 20 жертви, предизвикаха големи наводнения и нарушения по инфраструктурата.

Снимки от наводненията може да видите тук.

неделя, 3 април 2011 г.

Нови валежи за Източна България към четвъртък


Нови валежи се очертават за И България към четвъртък. Това показва към момента обновлението на GFS от 12GMT. Валежите ще паднат от страната на студената адвекция (CAA) на геопотенциалната долина и като количество се очертава да не бъдат нещо сериозно.
Интерес предизвиква jet streak-а над И Румъния, но с убийствения приземен пренос от север, развитието на гръмотевични бури изглежда обречено.
Бъдещи интересни развития на обстановката, ще бъдат отразени в блога.