събота, 28 януари 2012 г.

Обзор на тропиците (към 27.01.12)

В края на седмицата ще направим отново преглед на това, което се случва из тропическите райони. Главният акцент попада пак на Индийския океан.
Бурята Funso не само не се разруши, но изтласквайки се от бреговете на Мозамбик, се върна обратно в топлите води на океана и успя да стигне до 4-та категория. В момента е в процес на отслабване, тъй като траекторията й е само на юг, към значително по-студените води на Индийския океан. За съжаление, изтегляйки се от Мозамбик, бурята остави след себе си над 20 жертви; има и множество наводнения.
Следващото, което заслужава да се отбележи е една буря, все още извън категории, до западните брегове на Австралия. Тропическата буря Iggy се развива в много фаворитна среда - температура на водата около 30 градуса; вятърният срез е малко висок (около 10-20kt), но погледнете IR-изображението. Изключително компактен център от гръмотевични бури, с обилни валежи. Няма начин този комплекс да не бъде заплаха за крайбрежните райони, тъй като влизането му в категориите е почти сигурно. Засега прогностичната траектория не дава изгледи Iggy да направи влизане на сушата, но заплахата от проливни дъждове и свързаните с тях наводнения са твърде вероятни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар