вторник, 24 януари 2012 г.

Поглед към нашата страна


След топлото и безснежно начало на зимата в голяма част от страната, сме на прага на нейния решителен удар. Предстоят поне 10 дни, изпълнени със всички видове време, характерни за зимата - сняг, студ, вятър.
През следващите 2 денонощия страната ни ще е под влияние на бавно подвижен средиземноморски циклон, който ще донесе продължителни валежи, отначало от дъжд, а в последствие и от сняг. Тези валежи вече започнаха в западните райони, има и някои места, където дъждът вече е преминал в сняг. През нощта дъждът ще обхване цялата страна, валежите ще продължат и утре, и вдругиден в цялата страна. Паралелно с това постепенно от североизток и север ще се пренася по-студен въздух, с което дъждът ще преминава в сняг. Това ще стане в следната последователност, първо в северозападна България и високите полета (още тази нощ), после в крайните североизточни райони и навсякъде в западна и централна България (утре през деня), а накрая и в югоизточните райони и по Черноморието (през нощта срещу четвъртък и сутринта в четвъртък). Циклонът ще донесе също така силни ветрове, особено в североизточна България и по морето, където сряда вечерта и в четвъртък ще има условия за виелици. Като цяло очакванията са циклонът да натрупа дебела снежна покривка, в северна България над 30см (повече в западната й част), в Тракийската низина, Софийско, по морето и по поречието на Струма - между 15 и 30см, а в Предбалкана и по наветрените склонове - над 50см. Съществено ще се понижат температурите в четвъртък, когато максималните ще са между -5 и 0 градуса.

Другият акцент на прогнозата ще падне върху очакваното след циклона студено антициклонално време. То ще бъде под влияние на антициклон с център над Русия. В неговата източна периферия към страната ни ще се пренася студен континентален въздух. В резултат в периода петък-понеделник максималните температури в страната ще са между -7 и 2 градуса, а минималните - масово под -10, на места и под -15 градуса. Изгледите са според всички модели тази циркулация да продължи доста време, поне 10 дни. Валежи през периода са малко вероятни, макар и да има условия за циклон в нашия район около края на месеца. Дали тогава ще има нови снеговалежи все още е рано да се каже.

Няма коментари:

Публикуване на коментар