петък, 2 март 2012 г.

Първи за годината HIGH риск в Щатите?

На изображението отгоре виждате анализа за приземното налягане към 21 ГМТ за територията на САЩ. Област от ниско налягане пресича в момента централните райони, бъдейки причина за гръмотевини бури в Мисури и Арканзас. По-интересно е това, което ще се случва в петъчния ден (петък срещу събота българско време). Тази област от ниско налягане, прогресирайки на ИСИ, ще продължи да се понижава, за да донесе потенциал за силни гръмотевични бури за районите на Илинойс, Индиана, Кентъки, Тенеси и даже до Мисисипи и Алабама. От вчера Центъра за прогнозиране на бури към НОАА е обявил риск MDT, което за началото на март и то ден по-рано от обстановката, е доста тревожно. Обстановката се следи много внимателно, като не се отписва вероятно да бъде надградена до най-високата степен на опасност - HIGH. Ден преди коментираната обстановка, анализът на региона под наблюдение показва температури на въздуха в рамките от 16-23 градуса. Температурата на оросяване е ниска, варираща от 1 до 13 градуса, което е нормално за момента, тъй като влажността тепърва ще нараства.
Това, което може да “препъне” обстановката, е по-голямата част от потенциала й да се реализира в тъмната част от денонощието, което обаче няма да я направи по-безопасна, заради липсата на видимост. Дори там, където няма да могат да възникнат торнада, ще присъства заплахата от силни ветрове и градушка. Но там, където условията се реализират, при прогнозираната 1500-2000J нестабилност, силен вятърен срез в ниските и високи слоеве, възникналите торнада ще са с потенциал да бъдат твърде опасни и дългоживущи.
Нямайте съмнение, че всякакви вероятности, промени и новини за тази обстановка ще бъдат следени от нашия блог и ще бъдат отразени, както тук, така и на стената ни във фейсбук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар