понеделник, 5 март 2012 г.

Tornado Outbreak в САЩ - 02.03.12

Дойде ред да напишем няколко думи за изминалия петък и крайно екстремната обстановка в САЩ, която в англоговорящите страни наричат outbreak. В този блог вече стана дума за много интензивното начало на годината там и явно, перифразирайки, че денят си личи от сутринта, годината ще бъде доста тежка. И всичко това веднага след 2011 година - годината, която разби множество рекорди. Бяха подобрени рекорди в щети от гръмотевични бури, брой на торнада, за съжаление и човешки жертви. Имаше отново ЕФ5 торнадо, имаше и наистина запомнящи се дългоживущи вихри.
Като любител на гръмотевичните бури, който е научил много именно от анализи на обстановки в Америка, следя това, което се случва отвъд Океана вече четвърта година и очаквах тази година да бъде по-спокойна, най-малкото защото беше трудно да се повярва, че може да бъде надградена година кто 2011-та. Съдейки по реакциите на водещи фактори в Щатите, такова начало на 2012-та е било неочаквано не само за мен. Ако можем да се опитаме да въведем някакво обяснение, то ще бъде следното. Може би до повечето от вас са стигали новини за необичайно меката зима там. Именно с това се свързват тези екстремни условия. За два месеца някои части от САЩ така и не видяха сериозна зима. Мексиканският залив, един от “виновниците” за сериозните гръмотевични бури в Америка, така и не бе охладен достатъчно. С постоянното подхранване с топли и влажни въздушни маси, с преминаващите височинни долини, осигуряващи добро гориво за силни гръмотевични бури и изменение на вятъра с издигане във височина, не бе трудно до момента да имаме вече няколко MDT риска и даже един HIGH риск(именно този от петък). Това, което прави впечатление, че обстановките до тук много добре се зареждат с високи стойности на SRH (да го кажем възможно най-кратко и опростено, това е задължаващ фактор за образуване на суперклетки и торнада), като дори и при по-слаба нестабилност, вече имаме една опасна смес.
Да се върнем на петък. Новината за случилото се в няколко американски щата обиколи родните медии като една стандартна новина, получена по някой от международните новинарски канали. Затова няма да задълбаваме в подробности и ще ви предложим снимки, радарни изображения и видеа, взети по време на директното отразяване на outbreak-а (който можехте да проследите в по-голяма степен и на стената ни във фейсбук). Накратко няколко суха статистика. Имаме 128 репорта за торнада, 290 репорта за силен вятър и 454(!) репорта за градушка или общо Центъра за прогнозиране на бури е регистрирал 872 репорта (цифрата за градушката е изумителна). Имаме отнояо ЕФ4 торнадо (за втори път тази година), което взе най-много човешки жертви и разрушения в градчето Хенрисвил, Индиана.
И като за финал. Може би всички се питаме, какъв ще бъде сезона на гръмотевичните бури, както в Европа, така и в България. Едва ли може да се направи каквато и да е точна сезонна прогноза, но ако използваме обяснението от САЩ за екстремното начало на годината там, то тогава в Европа (в частност и България) би трябвало да ни чака един по-късен старт на сериозната конвективна дейност. Всичко много зависи от характера на пролетта, като към момента тя е по-скоро студена, отколкото обратното.
Радарни изображения:

Снимки:





Видео:




Няма коментари:

Публикуване на коментар