вторник, 26 юни 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 26.06.12

Важи за периода от 26.06.12 06GMT до 27.06.12 06GMT

Риск "Нисък" се поставя за централните и югоизточни райони на страната главно за гръмотевична дейност, конвективен валеж, дребна градушка и силни пориви на вятъра.

Риск "Незначителен" се поставя за останалата част от страната главно за конвективен валеж и гръмотевична дейност.


Тази нощ и утре през страната ще премине бърз студен фронт. От запад на изток през страната ще премине зона с условия за бури. В западните райони условията ще са през нощта и в сутрешните часове. Поради липсата на дневно нагряване те ще са слаби - малки количества нестабилност, съчетани със сравнително високи количества вода за изваляване и умерен срез на вятъра. В тези райони не са изключени локални интензивни валежи. През деня фронтът ще се придвижва на югоизток, създавайки все по-добри условия за бури. В зоната с риск "Нисък" се очакват около 1000J/kg MLCAPE, в комбинация отново с добри количества вода за изваляване и умерен срез. Там са възможни и по-мощни и добре организирани бури, има вероятност за възникването на линейна система бури, която ще носи със себе си риск от силни ветрове. Поради водата за изваляване локалните интензивни валежи също ще представляват риск, дребна градушка също не бива да се изключва.
Фронтът сравнително бързо ще се изнесе от територията на страната, до вечерта се очаква и в крайните източни райони времето да се успокои.

Няма коментари:

Публикуване на коментар