неделя, 24 юни 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 25.06.12


Важи за периода от 25.06.12 06GMT до 26.06.12 06GMT

Риск “Нисък” се поставя за З България и части от Ц България главно за гръмотевична дейност, локален по-обилен конвективен валеж и условия за дребна/локално и по-големи по размер градушка.

Риск “Незначителен” се поставя за части от Ц България и за И България главно за гръмотевична дейност, конвективен валеж и локална дребна градушка.


Във височина... долина над С райони на Европа ще прогресира на И; дълбока област от ниско налягане над същите райони... обширен СФ, свързан с тази област ще прогресира на И, прекосявайки Ц и И части на континента.

И България... УКМО чертае ос на приземна долина, която да минава през И части на нашата стана, като ще има условия по/пред нея за възникване на гръм дейност. Предвид до около 1000 джаула потенц енергия и липсата на вятърен срез, е възможно локално развитие на по-силни, но и по-бързо разпадащи се бури.

ЮЗ България/ЦЮ България... това са местата, в които е най-възможно реализиране по-големи количества нестабилност през дневните часове/по време на пика на слънчевото греене. Бурите отново се очертава да бъдат от пулсиращ тип, като са възможни краткотрайни по-силни конв извалявания, придружени от по-силни конв пориви и на места градоносен валеж.

ЦЗ България/СЗ България... пред дневните часове местата под наблюдение ще бъдат планинските райони. С наближаване на вечерните часове... с приближаването на СФ... и в равнинните места се очаква развитие на гръм дейност. С подкрепата на вятърен срез до 10м/сек... както и бавно подвижните бури... локално е възможно да паднат и по-обилни конв извалявания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар