неделя, 29 юли 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 30.07.12


Важи за периода от 30.07.12 06GMT до 31.07.12 06GMT

Риск “Нисък” се поставя за части от З България и части от Ц България главно за гръмотевична дейност, конвективен валеж/пориви и дребна градушка.

Риск "Незначителен" се поставя за цялата територия на България, с изключние на крайните И райони, главно за гръмотевична дейност и конвективен валеж (с възможност за локална интензивност).


СФ, свързан с област от ниско налягане над Скандинавието, през утрешния ден ще прдължи да се движи бавно на И, прекосявайки Ц райони от континента и навлизайки в неустойчива въздушна маса над И Европа; UKMO отново прогнозира обширни приземни долини, по които ще има условия за възникване на гръм бури.

...части от З България/Ц България...
Това са районите, които изглеждат като най-възможни за реализиране на по-голяма част от дневната нестабилност. Бурите отново ще бъдат бавно подвижни, с високи бази... по-големите стойности на валежната вода, сумирана за слоя до 300хПа... зоните на конвергенция тук... прибавяйки и бавната скорост на придвижване, загатват за условия за локални по-обилни конв извалявания. Около 1000J MLCAPE (GFS) ни кара да не изключваме вероятността за поява на градушка във валежа на бурите; 16-18 градуса разлика в приземните стойности на theta-e и тези в средните слоеве ще спомогнат за засилване на низходящия поток в бурите... конв по-силни пориви са вероятни.

...останалата част от България...
Условия за възникване на по-дълбока конвекция ще има и в районите, заградени от риск НЗЧТ... но по-слабата нестабилност като цяло, както и по-малкото райони със стръмен темп градиент, ни кара да мислим, че тук очакваните бури няма да бъдат толкова масирани и с голяма интензивност... условията за по-интензивни конв извалявания и конв пориви ще бъдат твърде локални.

Няма коментари:

Публикуване на коментар