петък, 21 декември 2012 г.

По-скоро меко време за края на 2012 година и началото на 2013 година?

Здравейте. Няма по-горещ картоф от това, да се прави прогноза за повече от 5 дена напред. Само преди няколко обновления моделите вмъкнаха топла нотка във вижданията си за края на коледните празници, карайки не само българските метеоролози да преправят средносрочните си прогнози.
Въпреки всичко, въз основа на очакванията за температурната аномалия на 850хПа, вижданията ми са следните:
Края на коледните празници ще бъде с топло време, осезаемо най-вече там, където няма снежна покривка и където няма да се образуват мъгли. Именно с последното се свързват надеждите някои райони в СИ България да запази част от дебелата си снежна покривка. В планините също можем да очакваме по-топло време. Към края на годината времето ще започне да се нормализира, с лека плюс аномалия. Валежи до края на годината са вероятни, като те ще бъдат от дъжд и сняг.
Новата година няма да започне кой знае, колко по-различно, като тенденцията към днес изглежда за лек минус аномалия. Отново ще има вероятност за превалявания.
Времето по планините в края на тази и началото на новата година ще се нормализира с вероятност, очакваните превалявания да бъдат от сняг.
Правя тази прогноза с надеждата, да не се налага тук или на стената ни във фейсбук, да пускам пълно опровержение, при ново рязка смяна във вижданията на основните модели.

Няма коментари:

Публикуване на коментар