четвъртък, 12 септември 2013 г.

Прогноза за 13.09.13


Важи за периода 13.09.13 06гмт - 14.09.13 06гмт

...Риск Нисък се поставя за части от Западна България/части от Централна България/Източна България...

...Риск Незначителен се поставя за Западна България/части от Централна България/Източна България...

Топли, богати на влага въздушни маси, ще продължат преноса си от югозапад, осигурявайки условия за гръмотевична дейност по оста Западна Африка - Югоизточна/Източна Европа. Моментните сателитни анимации показва действаща гръмотевична дейност по коментираната ос. Друго интересно за отбелязване през срока на прогнозата ще е затворената висока долина над централните части на континента, смъквайки по-хладни въздушни маси към Европа, но и бъдейки причина за развитие на гръмотевична дейност над Източна Европа, като там на места ще има условия да паднат наистина сериозни количества дъжд.

...Западна България/части от Централна България/Източна България...
Последните сателитни изображения (към часа в който се пише прогнозата) показват развитие на по-дълбока конвекция на места из страната. Валежи и гръмотевична дейност ще има и в следващите часове, както и още в самото начало на срока на прогнозата. Главният акцент за утре според нас ще е за крайните южни райони, някои централни и крайните източни части на България, за където се откриват най-добрите условия за гръмотевична дейност и продължителност на валежите. Към обстановката ще бъдат прибавени и 20-25м/с вятърен срез за слоя 0-6км, което би подпомогнало развитието на клетките, ако това бъде съчетано с времето, когато ще преминава студения фронт. В този случай, особено за Югоизточна България/Източна България, ще има условия за развитието на малка суперклетъчна буря, но дори и това да стане, не очакваме екстремни явления.
За Северозападна България и части от Централна България през дневната част се очаква атмосферата да е по-суха и стабилна, с по-ветровито време.
С навлизането в нощните часове, валежите и активността ще се изнасят извън страната, на изток.

Няма коментари:

Публикуване на коментар