четвъртък, 19 септември 2013 г.

Прогноза за 19.09.13


Важи за периода 19.09.13 06ГМТ - 20.09.13 06ГМТ

...Риск Нисък се поставя за крайните източни части на България...Черноморието/българската акватория на Черно море...

...Риск Незначителен се поставя за Източна България...

Във височина... долина, разпростираща се от района на Исландия до Източна Европа, ще продължи да определя времето на континента. В южния и източния фронт на тази долина ще има условия за развитие на гръмотевична дейност и валежи; за сметка на това... времето над крайните южни части на Европа/Югозападна Европа ще бъде топло... горещо

...Kрайните източни части на България...Черноморието/българската акватория на Черно море...
През сутрешните/обедните/ранните следобедни часове атмосферата над страната ще е сравнително стабилна... с тенденция за увеличаване на приземната (в най-ниския слой) влажност в крайния изток/Черноморието. Именно това е районът за срока на прогнозата, който привлича внимание. Към късните следобедни часове по-богатият на влага приземен слой и добрия температурен градиент във височина... подкрепени от очакваната конвергенция там... ще създадат условия за развитие на дълбока конвекция. Макар и извън пика на слънчевото греене... придружено от 20-25м/с 0-6км вятърен срез... образувалите се конвективни клетки ще имат достатъчно добър потенциал. Суперклетъчна (или поне мини суперклетъчна) буря няма да е изненада, ако успее да се образува. Очакваните явления към този момент изглежда, че ще са гръмотевичната дейност, валеж и малко по-силни пориви по време на бурите. Дребна по размер градушка също може да се очаква. Към навлизане в тъмната част от денонощието... конвективната дейност ще се изнася изцяло над Черно море... на изток. В българската акватория на Черно море се очаква да се образуват също никак не лоши бури, отново някои от тях със суперклетъчен характер.

...Източна България...
Отдалечавайки се от Черноморието... местата, оградени от риск НЗЧТ, ще са с по-малки шансове за развитие на дълбока конвекция. Там, където успее да се образува ковективна клетка, явленията, които може да се очакват, ще бъдат гръмотевичната дейност и по-слаби валежи. Друго, което може да се отбележи, ще бъдат по-силните на моменти пориви на вятъра (особено във вечерните часове).

...Останалата част от България...
Сравнително стабилна атмосфера през срока на прогнозата с малък процент шанс за развитие на дълбока конвекция. Към следобедните/късните следобедни часове над Северозападна България, а после и на други места из/предимно Северна България ще започнат валежи, основно с неконвективен характер. Отново ветровито... на моменти скоростите на вятъра може да достигат 50-60км/ч... се очаква да бъде времето над части от Северна България/части от Източна България.


Няма коментари:

Публикуване на коментар