неделя, 23 март 2014 г.

Прогноза за 24.03.14


Важи за периода 24.03.14 08:00 - 25.03.14 08:00

Височинна долина, разпростираща се от северните области на Европа до Средиземноморието, и добре изразен студен фронт, прогресиращ бавно на изток, ще продължат да дестабилизират атмосферата в южните части на континента.

...Западна България/части от Централна България...
За разглежданата част от България... предфронтална конвекция изглежда по-малко вероятна или няма да е така значима. Всичко по-сериозно изглежда, че ще се случва с навлизането на студения фронт. В зоната с риск Нисък конвективните клетки биха получили доста добро вертикално развитие, подкрепени и от вятърен срез 0-6км със стойности 20-25м/с, който ще увеличи техния потенциал и живот. Освен върху гръмотевичната дейност... добре изразената конвергенция в най-ниската част от тропосферата и около средни стойности на воднимост в слоя до 300хПа, ни карат да поставим акцент и върху евентуалните по-обилни извалявания по време на бурите. Последният акцент тук ще е за очакваната дребна или малка по размер градушка и по-силни конвективни пориви.

...Части от Централна България/части от Източна България...
До края на срока на прогнозата, в тъмната част от денонощието, очакваме развитие на дълбока конвекция през Централна до Източна България. Бурите тук ще бъдат по-слабо вертикално развити, с по-малък потенциал. Очаквани явления - гръмотевична дейност и конвективен валеж, с условия за добри извалявания в източната част от зоната с риск Незначителен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар