петък, 2 май 2014 г.

Прогноза за 03.05.14


Важи за периода 03.05.14 09:00 - 04.05.14 09:00

Височинна долина над Централното Средиземноморие в следващите ден-два ще се придвижва бавно на изток, динамизирайки атмосферата в тази част на Европа. Свързаният с нея югозападен поток със скорост 20-40м/с ще премине директно през Балканите, увеличавайки потенциала на гръмотевичните бури.

...Зоната с риск Нисък...
В следобедните часове, в периода с най-високите температури и неустойчива атмосфера, 10-15м/с вятърен срез 0-6км ще засегне тази част от България. Освен представен със скорост, той ще е представен и от смяна на посоката с височина в първата зона в Западна България. Това би увеличило потенциала в някой от възходящите потоци на образувалите се конвективни клетки... с вероятност за по-дълго живущи бури. Екстремни явления трудно може да бъдат очаквани, с поява на малка по размер градушка (маслина). Към коментара по-горе, за втората зона в Югоизточна България, се прибавят и условията за по-силни конвективни пориви по време на бурите.

...Зоната с риск Незначителен...
По-слабо организирани/с по-кратък живот бури се очаква за тук. Локално, дребна по размер градушка може да бъде отчетена, както и по-силни конвективни пориви в източната част на отбелязаната зона. Бурите ще губят бързо потенциала си, конвективните превалявания ще бъдат сравнителни кратки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар