неделя, 4 май 2014 г.

Прогноза за 04.05.14


Важи за периода 04.05.14 09:00 - 05.05.14 09:00

Височинна долина, намираща се във вечерните часове на събота, 03.05.14, над Централното Средиземноморие, ще продължи движението си на изток. Свързаният с нея поток със скорост 20-35м/с, ще преминава над крайните югоизточни части от Балканския п-ов, закачайки и източните части от България.

...Зоните с риск Нисък...
Сравнително организирани бури се очакват тук. Неустойчивата атмосфера, особено в следобедните часове, ще бъде допълнена от 10-15м/с вятърен срез, давайки условия за бързо развитие на бурите. В низходящия поток на някоя от тях може да бъде очаквана и малка по размер (маслина) градушка. В зоната, ограждаща Северозападна и част от Централна България, в следобедните часове се очаква и около 24мм Precipitable Water... взимайки предвид и очакваната конвергенция за най-ниските 2км... локално по-интензивни валежи също може да бъдат отчетени. Във втората зона, ограждаща части от Североизточна България, ще има условия за по-силни конвективни пориви.

...Зоната с риск Незначителен...
Под 500 джаула MLCAPE в следобедните часове и предимно пулсиращи ще бъдат образувалите се бури. Дребна/малка по размер градушка може да бъде отбелязана. В Източна България моделите прогнозират силно неустойчива атмосфера, допълнена от около 20м/с югозападен поток в средната тропосфера... в ниските слоеве на тропосферата обаче, се очаква джоб от много сух въздух, който би лимитирал възможността за развитие на силни бури или въобще за стартиране на бури. Тази част на страната по-скоро бихме я отбелязали, като потенциална за силни конвективни пориви, ако някоя клетка успее да се развие тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар