вторник, 27 май 2014 г.

Прогноза за 27.05.14


Важи за периода 27.05.14 09:00 – 28.05.14 09:00

Всичко по-интересно през срока на прогнозата ще се случва в Централна, Източна и Югоизточна Европа, покрити от обширно циклонално поле, съчетано с високи следобедни температури.

…Зоната с риск Нисък…
Лишени от динамика условия (до около 10м/с вятърен срез 0-6км), но пък 15-20С точка на оросяване и високите температури в следобедните часове (+26С… +31С) ще намерят резултат в около и над 1000J MLCAPE. Образувалите се бури ще бъдат от пулсиращ тип, сравнително неподвижни, като интензивна гръмотевична дейност, резки извалявания и градушка около и малко над 2-2.5см в диаметър може да бъде очаквано. С навлизането в тъмната част от денонощието/отслабване на слънчевото греене… бурите ще губят потенциал, но остатъчна по-дълбока конвекция е възможно съвсем локално в тази част от деня.

…Зоната с риск Незначителен…
По-локални ще бъдат тук условията за дълбока конвекция… в части по поречието на Дунав и Горнотракийската низина - и с труден старт. Образувалите се бури в местата извън зоните с риск Нисък ще бъдат почти стационарни, краткоживущи, с пик в развитието си към по-късните следобедни часове. Освен по-кратките интензивни извалявания… градушка под 2см в диаметър също може да бъде очаквана.

Няма коментари:

Публикуване на коментар