четвъртък, 29 май 2014 г.

Прогноза за 30.05.14


Важи за периода 30.05.14 09:00 – 31.05.14 09:00

Циклонално поле ще продължи да определя неустойчивото време в по-голямата част от Европа с условия за развитие на гръмотевични бури най-вече по източната периферия на континента. Във височина… обширна долина ще покрива почти цяла Европа… свързаният с нея поток от запад в средните слоеве на тропосферата ще даде условия за организирани бури особено в крайните югоизточни части на континента.

…Зоната с риск Нисък…
Влажни въздушни маси ще се пренасят най-вече към Централна/Източна България, намирайки резултат в около 30мм PW в следобедните часове. Взимайки и предвид, че образувалите се бури ще бъдат бавно подвижни… на места е възможно да паднат по-продължителни/обилни валежи, които да бъдат придружени в даден момент от градушка под 2см в диаметър. Макар и с не този интензитет, конвективният елемент на обстановката ще се запази и във вечерните часове на петък/нощните часове на събота.

…Зоната с риск Незначителен…
Акцентът тук ще бъде върху продължителните валежи и на второ място върху гръмотевичната дейност. Бурите ще бъдат бавно подвижни, групирани, с не такова вертикално развитие като тези от зоната с риск Нисък. С навлизане в тъмната част от деня обстановката ще изгуби своя конвективен елемент.

Няма коментари:

Публикуване на коментар