сряда, 25 юни 2014 г.

Прогноза за 25.06.14


Важи за периода 25.06.14 09:00 – 26.06.14 09:00

Височинна долина, намираща се над Западното Средиземноморие, ще продължи движението си на изток. Свързаният с нея силен поток, в средните слоеве на тропосферата със скорост 25-35м/с, ще се вклини директно над Югоизточна Европа. Атмосферата в тази част на континента ще е силно неустойчива, с което ще се отключат условия за организирани бури, някои от тях и дълго живущи.

…Зоната с риск Висок…
Прогнозираните в следобедните часове в тази част от България около и малко над +20С точка на оросяване и -50С EL оформят профил на силно неустойчива атмосфера. Прибавяйки и вмъкването на вятър в средната тропосфера със скорост 25-35м/с… при пробиване/разрушаване на задържащия слой (около и над +16С на 850хПа) в тази част от страната ще има условия за развитие на организирани бури, изразени от суперклетки или мултиклетъчни бури. Бурите ще бъдат дългоживущи, подвижни, а условия за конвекция ще има и в нощните часове на четвъртък, 26.06.14. Гръмотевична дейност, силен дъжд, силни пориви на вятъра, придружени от градушка (до 2-2.5см) ще са очакваните явления. Заради намиращата се в близост област на ниско налягане… възходящият поток при някои от бурите ще има условия за ротация в най-ниския 1км, като изолирано, слабо торнадо не бива да се изключва.

…Зоните с риск Среден и риск Нисък…
Тук атмосферата няма да бъде толкова неустойчива, но отново ще има условия за организирани бури. 20-25м/с ще дадат импулс в образуване на суперклетъчни/мултиклетъчни бури, носейки със себе си силни извалявания, силни пориви и градушка (до 2см). Гръмотевичната активност на места ще продължи и през тъмната част от денонощието.

Няма коментари:

Публикуване на коментар