сряда, 1 юни 2016 г.

Прогноза за 02.06.16


Важи за периода от 06:00 часа на 02.06.16 до 06:00 часа на 03.06.16

... Риск "Нисък" се поставя главно за гръмотевична дейност, дъжд/интензивен дъжд, дребна/малка/средна по размер градушка ...

... Риск "Незначителен" се поставя главно за гръмотевична дейност, дъжд ...

... Подробности ...
Акцент върху висок циклон, разположен над Централна Европа - по-силният поток, свързан с него, остава над крайните южните райони. Все пак - дневната нестабилност ще е достатъчна на места из континента да се развият до силни гръмотевични бури.

Взимайки написаното по-горе - слаб, до 10-15 м/с вятърен срез в слоя 0-6 км се прогнозират за България. Следобед обаче до около 1000 J MLCAPE дават сигнали за развитие на гръмотевични бури с достатъчен потенциал някои от тях да носят със себе си за кратко интензивен дъжд и поривист вятър, дребна или средна по размер градушка. Предвид, че има шанс за групиране на клетките, както и това, че ще бъдат по-скоро бавно подвижни, има вероятност локално за по-продължителни валежи.

По-разпокъсани и с не такъв интензитет процеси се очакват в тази част, оградена с риск "Незначителен". Има и очаквания някои от тези райони там да бъдат засегнати от процесите в риск "Нисък" или идващи извън територията на страната. Дребна по размер градушка няма да бъде изненада.

Идеята на моделите е процесите, отслабени, да продължат и през тъмната част от срока на прогнозата. Такива се очакват, като продължение на тези от 01.06, и в нощните/сутрешните часове на 02.06.

Няма коментари:

Публикуване на коментар