събота, 13 май 2017 г.

Прогноза за 13.05.17


Важи за периода от 12:00 часа на 13.05.17 до 00:00 часа на 14.05.17

... Риск "Среден" се поставя главно за гръмотевична дейност, дъжд/интензивен дъжд, малка/средна по размер градушка, шквал ...

... Риск "Нисък" се поставя главно за гръмотевична дейност, дъжд/интензивен дъжд, дребна/малка по размер градушка ...

... Риск "Незначителен" се поставя главно за гръмотевична дейност, дъжд ...

... Подробности ...
Много богат на влага граничен слой, покрит от вятър в средната тропосфера със скорост 20-30 м/с и късовълново смущение пак на тази височина, насочва вниманието към югоизточните области на континента. Отбелязва се и център на ниско налягане пак в тази част на Европа.

България. Силно неустойчива атмосфера над нашата страна. Има известни условия, които да стопират развитието на дълбока конвекция. При елиминирането им - следобед/късния следобед, на места, особено в зоната с риск "Среден", ще има вероятност за бързото развитие на до силни гръмотевични бури, носещи със себе си поривист вятър, градушка, интензивен дъжд, интензивна гръмотевична дейност. Голяма вероятност някои от бурите да са с ротиращ възходящ поток (суперклетки). С центъра на ниско налягане - вятърен срез и в ниската част на тропосферата, при което се поставя и процент вероятност за поява на фуниевиден облак/торнадо.

Процесите ще се развиват в източна/североизточна/югоизточна посока, като се прогнозира да стихват към полунощ.

1 коментар:

  1. браво този път познахте в 22.20часа ни удари град в чирпан , точно кокто го описахте

    ОтговорИзтриване