вторник, 31 януари 2012 г.

Гръмотевична буря в Кордоба, Аржентина - 30.01.12

Тежка гръмотевична буря удари аржентинския град Кордоба, взимайки две жертви. Над 300 души бяха евакуирани, а вятър със скорост до 160км/ч, проливен дъжд и градушка направиха 70% от улиците неизползваеми. Има множество поражения по сградите, както и наводнени сгради.



Видео:

събота, 28 януари 2012 г.

Обзор на тропиците (към 27.01.12)

В края на седмицата ще направим отново преглед на това, което се случва из тропическите райони. Главният акцент попада пак на Индийския океан.
Бурята Funso не само не се разруши, но изтласквайки се от бреговете на Мозамбик, се върна обратно в топлите води на океана и успя да стигне до 4-та категория. В момента е в процес на отслабване, тъй като траекторията й е само на юг, към значително по-студените води на Индийския океан. За съжаление, изтегляйки се от Мозамбик, бурята остави след себе си над 20 жертви; има и множество наводнения.
Следващото, което заслужава да се отбележи е една буря, все още извън категории, до западните брегове на Австралия. Тропическата буря Iggy се развива в много фаворитна среда - температура на водата около 30 градуса; вятърният срез е малко висок (около 10-20kt), но погледнете IR-изображението. Изключително компактен център от гръмотевични бури, с обилни валежи. Няма начин този комплекс да не бъде заплаха за крайбрежните райони, тъй като влизането му в категориите е почти сигурно. Засега прогностичната траектория не дава изгледи Iggy да направи влизане на сушата, но заплахата от проливни дъждове и свързаните с тях наводнения са твърде вероятни.

вторник, 24 януари 2012 г.

Поглед към нашата страна


След топлото и безснежно начало на зимата в голяма част от страната, сме на прага на нейния решителен удар. Предстоят поне 10 дни, изпълнени със всички видове време, характерни за зимата - сняг, студ, вятър.
През следващите 2 денонощия страната ни ще е под влияние на бавно подвижен средиземноморски циклон, който ще донесе продължителни валежи, отначало от дъжд, а в последствие и от сняг. Тези валежи вече започнаха в западните райони, има и някои места, където дъждът вече е преминал в сняг. През нощта дъждът ще обхване цялата страна, валежите ще продължат и утре, и вдругиден в цялата страна. Паралелно с това постепенно от североизток и север ще се пренася по-студен въздух, с което дъждът ще преминава в сняг. Това ще стане в следната последователност, първо в северозападна България и високите полета (още тази нощ), после в крайните североизточни райони и навсякъде в западна и централна България (утре през деня), а накрая и в югоизточните райони и по Черноморието (през нощта срещу четвъртък и сутринта в четвъртък). Циклонът ще донесе също така силни ветрове, особено в североизточна България и по морето, където сряда вечерта и в четвъртък ще има условия за виелици. Като цяло очакванията са циклонът да натрупа дебела снежна покривка, в северна България над 30см (повече в западната й част), в Тракийската низина, Софийско, по морето и по поречието на Струма - между 15 и 30см, а в Предбалкана и по наветрените склонове - над 50см. Съществено ще се понижат температурите в четвъртък, когато максималните ще са между -5 и 0 градуса.

Другият акцент на прогнозата ще падне върху очакваното след циклона студено антициклонално време. То ще бъде под влияние на антициклон с център над Русия. В неговата източна периферия към страната ни ще се пренася студен континентален въздух. В резултат в периода петък-понеделник максималните температури в страната ще са между -7 и 2 градуса, а минималните - масово под -10, на места и под -15 градуса. Изгледите са според всички модели тази циркулация да продължи доста време, поне 10 дни. Валежи през периода са малко вероятни, макар и да има условия за циклон в нашия район около края на месеца. Дали тогава ще има нови снеговалежи все още е рано да се каже.

понеделник, 23 януари 2012 г.

Човешки жертви при първия Outbreak за годината

Кошмар през нощта. Едно от торнадата, уловени на територията на Алабама.
За съжаление много опасната ситуация от тази нощ в Щатите не мина без човешки жертви. Очаквията за потенциала на обстановката се оправдаха, като бяха регистрирани 22 торнада, 36 репорта за едра градушка и близо 130 за силен вятър. На страницата ни във фейсбук може да прочетете дискусиите в първата половина на главния екшън.
Из медиите в САЩ се съобщава за 4 загинали, а близо 100 човека са потърсили медицинска помощ; над 13 000 домакинства са без електричество; има данни за множество разрушени къщи, станция на любителско радио също е пострадала. Бурите са преминали през райони, които все още се възстановяват от историческите outbreak-ове през пролетта на миналата година.
В момента обстановката затихва, като геопотенциалната долина, причина за тези гръмотевични бури, е почти на Източното крайбрежие с динамика, изнесена в Атлантическия океан.

неделя, 22 януари 2012 г.

MDT риск в Щатите!

Вярвате или не, но Центъра за прогнозиране на бури (SPC) към Националната метео служба на САЩ (NWS) обяви риск MDT (Moderate) за опасност от силни гръмотевични бури и торнада за днешния ден. Едва 22-ри януари сме, а ето че е време за първия severe outbreak за годината, при условие, че до началото на Сезона на бурите за тази година остава над месец. Под опасност са щатовете Арканзас, Мисисипи и Тенеси, като гръмотевичните бури ще се движат на И. Заради периода от годината насъбралата се нестабилност ще бъде изразена до около 2000J CAPE (по данни на NAM), не малки стойности, но далеч от тези, които сме свикнали да виждаме през пролетта. Големият коз в тази обстановка за мен ще е хубавата промяна на скоростта и посоката на вятъра във височина в ниския слой, което от своя страна ще генерира големи стойности на SRH 0-1km. Това автоматично прави възникналите бури торнадогенезисни. При тези условия, разбира се, не бива да изключваме опасността и от по-едри ледени зърна в градоносния валеж.
Следете блога и страницата ни във фейсбук за бъдещи интересни новини, свързани с тази обстановка.

събота, 21 януари 2012 г.

Обзор на тропиците (към 20.01.12)

От доста време не сме писали, какво се случва в тропическите райони, затова сега хвърляме поглед към сателитните анализи. По това време на годината активни са Индийския океан и Австралийския регион, включващ Южния Пасифик. От изброените, активни и добре оформени бури има само в южните райони на Индийския океан. Едната именувана буря, Funso, се намира в много горещия басейн между Мадагаскар и Мозамбик (с температура на водата над 30С!) и вече е започнала навлизането на територията на Мозамбик. Както се вижда на сателитната снимка, в центъра на бурята имаме и почти оформено, макар и закрито, око. Това добре говори за хубавите условия, в които се развива Силния тропичен циклон.
Втората именувана буря, Ethel, изглежда по-слаба и безопасна, поемайки на юг към доста по-студените води на Индийския океан. На тази сателитна снимка прилагаме също данните за вятърния срез, който е един от основните показатели при следене на тропичните бури. Тук се вижда, че циклонът се развива в зона с по-високи стойности на вятърния срез, но пък outflow зоната изглежда никак не зле. Може би, ако бурята имаше друга посока на движение, потенциалът й щеше да бъде по-голям. Най-близките населени места са островите Реюнион и Мавриций, но прогнозите за траекторията на Ethel ги вади от опасност.

сряда, 18 януари 2012 г.

Доза полярен въздух

Всички вече усетихме студът, който легна над страната в последните два дни. А интересно ли ви е, откъде идва? На този въпрос може да ни отговори метео моделът HYSPLIT, разработен за свободно ползване от NOAA. Чрез него виждаме, че столицата ни е получила свежа доза студ от субполярните региони. Как всъщност се използва този модел? Той е удобен за проследяване и прогнозиране на траекторията на различни замърсявания във въздуха, като вулканичен прах, Сахарски прах, дим от пожари и т.н. Може да бъде използван да проследяване и прогнозиране на въздушни маси, какъвто е и нашият случай. Само трябва да изберем географско място, зададено с точни координати, както и височината. Оттук нататък вариантите са два. Задавайки мястото, можем да изберем траекторията, по която е “дошъл” парцелът въздух (черната звездичка ще е финалната точка) или посоката, към която ще се отправи (черната звездичка ще е началната точка). Горната половина на картата ни показва траекторията, а долната - височинният профил на тази траектория.
И за финал да уточним, че този модел може да работи с метео данни от различни източници като GFS, NAM и др. Картата отгоре е базирана на GFS.

четвъртък, 12 януари 2012 г.

Първо силно торнадо в САЩ за годината - 11.01.12

Ако можем да перифразираме израза "денят се познава от сутринта", то тазгодишния Сезон на бурите в Америка ще бъде сериозен. Едва десет дни са минали от новата година и вече имаме буря, събрала сила за торнадо от степен EF2. Торнадото е ударило община Ръдърфорд, като за щастие няма данни за жертви. Има 15 ранени и множество разрушени къщи и мобилни домове. Скоростта на ветровете на торнадото са минавали 180км/ч.
Снимки:




Видео:

Наводнение в Хюстън, САЩ - 09.01.12

Преди няколко дни акцентирахме за сериозната метеорологична обстановка в Ю Тексас и най-вече района на Хюстън. Вследствие на обилните валежи, град Хюстън потъна под вода. Предлагаме ви няколко видео клипа.






понеделник, 9 януари 2012 г.

Екстремно начало на седмицата за Южен Тексас

По-рано тази вечер (наше време, около обед - местно) Националната метео служба на САЩ издаде "предупреждение за торнадо" (това означава, че има регистрирано торнадо в наблюдавания регион) за местата Ю от Хюстън. Самото торнадо може да се види на радарното изображение, като първоначално създава илюзия да е от типа "broken-S" торнадата. Поглед към прогностичните карти на GFS по-скоро ни показват, че торнадото е почти сигурно суперклетъчно, но породено от малка (ниска) суперклетка, бързо подвижна, вградена в гръмотевичната линия.
Местата, С от Хюстън, са под заплахата от сериозни наводнения, след като радарът засича максимум валеж от 165л, измерен от вчерашния ден насам.
Приземният анализ в момента за щатите, показва области от ниско налягане над И Мексико, към които области е свързан топъл фронт, преминаващ през Ю Тексас.

събота, 7 януари 2012 г.

Мощен циклон над България

Вижте само тези сателитни изображения! Мощна циклонална система с налягане в центъра под 990hPa, с добре изразен студен фронт и втори такъв, веднага след него, добре забележими на WV-изображението (първата снимка), е причина за силния вятър, който бушува на места в нашата страна, и за от умерените до силни валежи. От изображенията добре се вижда, къде са по-сериозните валежни зони - СИ България, И Румъния, Черно море.
В Русе силният вятър продължава вече над 7 часа (с пориви от 65-75км/ч). Ю от България, над Средиземноморието, има и гръмотевична дейност.
В следващите часове циклонът ще продължи движението си на ИСИ, като вятърът до края на днешния ден трябва да е почти навсякъде стихнал.

четвъртък, 5 януари 2012 г.

Риск от гръмотевични бури за 06.01.12


Важи за периода от 06.01.12 06GMT до 07.01.12 06GMT

Риск "Нисък" се поставя за ЦЮ България, И България главно за силен вятър и по-малко за конвективен валеж.

Във високите слоеве... геопотенциална долина над З Балкани ще продължи движението си на Ю и И; при земята... дълбока област от ниско налягане с център над С Гърция ще продължи движението си на СИ... топли фронтове, свързани с области от ниско налягане на С, ще преминат през България.
Слабата приземна нестабилност през утрешния ден ще бъде съчетана с голяма динамика... силен приземен джет стрийм, адвекция на влага, температурен градиент и отрицателните градуси на EL ще бъдат предпоставка за изолирана гръмотевична дейност и конвективен валеж. Тази гръмотевична дейност ще бъде придружена от силни конвективни пориви на вятъра, като засегнатите райони ще бъдат С от Родопи планина и в крайния И/Черноморието.

сряда, 4 януари 2012 г.

Торнада в Англия - 03.01.12

Поне два репорта за торнада има от вчерашния ден, вследствие на преминаването на дълбокия циклон, за който акцентирахме тази нощ. Най-вероятно торнадата не са били суперклетъчни, а такива, които се образуват в шквалови линии, при слаба нестабилност, но голяма динамика (високи стойности на вятърния срез и SREH) особено в слоя до 0-1..2km. Този тип торнада са известни и като квази-линейни и се характеризират с по-малкия си потенциал, влизайки в категориите EF0 и EF1. Разбира се, при малко по-висока нестабилност, не бива да се изключва образуването на малки (ниски) суперклетки в шкваловите линии.
Конкретно за вчерашния ден. Едно от торнадата е преминало през лондонски квартал, няма жертви, но има поражения по покривите на сградите и паднали дървета. Второто торнадо е било в Клактън, област Есекс. Освен пораженията, вследствие на силния вятър, вихърът е бил придружен от силен дъжд, който е наводнил повечето улици в града.
Сателитните изображения и приземните анализи показват, че в момента циклонът, именуван като Ulli, се намира в района на Ботаническия залив с налягане в центъра от 960hPa. Силни ветрове брулят северните райони на Полша, Литва, Латвия и Естония.

Фотогеничен циклон тероризира С Европа

Мощен и добре конструиран циклон от вчера е истинско страшилище за СЗ и С Европа. На сателитната снимка се вижда хубавото завихряне, както и ясно изразения студен фронт. Съпътстващите го силни ветрове са основната опасност за гореспоменатите райони. Има данни и за ранени хора. В момента бушуващите ветрове достигат до 90км/ч, а засегнатите държави са Дания и Швеция. Циклонът ще продължи движението си на И, като местата под наблюдение ще бъдат Балтийските държави.