Въпроси и отговори

- Някои терминологии, които ще ви бъдат полезни, при бъдещите публикации в двата ни блога.

Торнадо - въртяща се колона от въздух, свързана със суперклетъчна облачност.

Вихър - производно на торнадото явление, свързано с несуперклетъчна облачност, формиращо се над суша.

Воден вихър - производно на торнадото явление, свързано най-често с несуперклетъчна облачност, формиращо се над водна повърхност (океан, море, езеро, река).

- Населеното ми място е в оградената зона, но няма буря. Защо?

Оградените със съответните цветове зони, отговарят на вероятността и интезитета на бурите, които могат да възникнат в радиус до 40км от дадена точка.

- За кой период от годината изготвяте прогнози?

Екипът на блога изготвя ежедневни прогнози и коментари от средата на април до средата на септември, тъй като смята, че именно това е периодът от годината с най-интензивна гръмотевична активност за нашата страна. През останалото време от годината ще се изготвя прогноза само при нужда (преценка).

- Какво означава, че някой район е под "наблюдение" или под "предупреждение"?

Код "наблюдение", означава, че има твърде подходящи условия за развитие на метео явление, което заслужава да бъде отбелязано. Това може да бъде силна гръмотевична дейност (прибавяйки градушка или торнадо), валежна обстановка (трайни валежи от дъжд), зимна обстановка (навявания, поледица), силен вятър (пориви, които са по-силни от обичайното и могат да нанесат дребни и по-големи материални щети), високи или ниски температури (температурни екстремуми, които могат да бъдат опасни за човешкото здраве).

Код "предупреждение", означава, че метео явленията, които заслужават отбелязване и са описани по-горе, са вече в действие и живущите в оградените райони трябва да се отнесат към тях с необходимата сериозност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар