събота, 8 януари 2011 г.

Снежна виелица над Варна - 3/4.02.05 (кратък анализ)

Ще запомним 2005-та година с големите наводнения в Западна и Централна България и бедственото положение във Варна в началото на февруари. В световен мащаб - ураганът Катрина, който удари САЩ в края на август, нанасяйки щети за милиарди долари и отнемайки живота на близо 2000 души.
Варна преживя две от най-екстремните си бури в последните десетилетия само в рамките
на половин година. На 27-ми септември 2004-та година източните и северните части на града са засегнати от ядрото на гръмотевична буря, от която вали опустошителна суха градушка с диаметър достигащ до 5-6 см. Снежната стихия, която връхлита Варна през февруари, може да се определи като сценария на перфектното метеорологично бедствие за града.
Датата е 30-ти януари 2005-та. Мощен циклон над Скандинавието и антициклон с център, западно от Великобритания.

На границата на тези две мощни барични образувания се създават условия за много силни ветрове в Северно море.


В последствие, този циклон се спуска на юг и регенерира на 2-ри февруари в Средиземно море.

Във Варна обстановката започна на 3-ти февруари рано сутринта. В 5:00 часа сутринта метеорологичната станция на града, която е разположена в близост до морето, мери температура на въздуха -1.7 градуса, скоростта на вятъра е 8 м/с. До 15:30 часа валежът е слаб, скоростта на вятъра нараства до 14 м/с, а поривите - до 16 м/с.
Същинската виелица връхлита града около 15:40 часа. Снеговалежът преминава в силен, поривите на вятъра нарастват до 20 м/с.
По това време центърът на циклона се намира на около 600 км югозападно от Варна в района на Егейско море.

Сателитна снимка от 14:00 часа:

Силно развитата облачност над Черно море, в последстие се придвижва на северозапад към Варна. Това са валежите по топлия фронт на циклона във височина, докато при земята потокът е от север и носи студен въздух. Така се създават условия за силна температурна адвекция в слоя 850-700 hpa и обилни снеговалежи.
Температурната адвекция на 850 hpa към 20 часа.

Най-силна е снежната буря в периода 20:00 часа на 3-ти до 8:00 часа сутринта на 4-ти.
Скоростта на вятъра достига 24 м/с, а поривите до 34 м/с или 122.4 км в час.
До обяд на 4-ти циклонът вече се е изнесъл на изток, налягането се е повишило, валежът спира. Града е бедстващ, напълно блокиран от преспите. В следващите дни България попада в антициклонално поле и температурите рязко падат, особено ранно сутрин поради температурните инверсии.

Дали такава буря може да се повтори скоро ?
Статистически погледнато, шансът за такава буря в следващите години е нисък, но тя трябва да ни служи за урок и пример за в бъдеще.

При възникване на вероятност от такива обстановки нашият екип ще ви информира своевременно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар